Ontdek hoe je kunt communiceren met je paard

Word samen één

Onderbouwde training

Al mijn methodes worden wetenschappelijk ondersteund. Ze zijn bewezen fysiek en/of mentaal goed voor het paard.

Maatwerk

Uit deze methodes kies ik iedere training weer elementen die bij jou en je paard passen op dat moment.

Duurzaam getraind paard

Door dit maatwerk creëer ik een duurzaam getraind paard. Geen mentale of fysieke overbelasting, maar een training in balans.

100% succes

Iedere training werk ik toe naar een succeservaring voor je paard, waardoor jullie samen kunnen leren en verbeteren.

De vier Hartenpaardenpeilers: het recept voor samenwerking

Aandacht

Leer de paardentaal. Wat probeert je paard te communiceren?

Je leert open en eerlijk kijken, luisteren en reageren

Meebewegen

Leer je training aan te passen op het gedrag van je paard.

Je creëert een plek voor mentale veiligheid

Plezier

Leer hoe trainen een plezier wordt voor jou én je paard en leer stress en pijn beperken.

Je traint je paard duurzaam

Samenwerken

Hieruit ontstaat de ultieme samenwerking tussen mens en paard.

Niet samen werken, maar samenwerken

'Probleemgedrag', het resultaat van miscommunicatie

Net als wij mensen communiceert je paard met de kleinste lichaamssignalen. Met deze signalen kan je paard onder andere aangeven dat hij zich onprettig voelt. Als wij dit over het hoofd zien, verkeerd interpreteren of bestraffen, ontstaat er miscommunicatie: je paard wordt bevestigd in zijn onprettige gevoel en wordt nóg duidelijker in zijn communicatie. Gedrag wordt steeds groter en groter, tot het probleemgedrag is. Echter, wij mensen zijn dus de oorzaak van dit probleemgedrag. Voor het paard is het bovendien geen probleem: hij doet alleen maar alles dat nodig is om een gevoel van veiligheid en rust te bereiken.


De stress die je paard van miscommunicatie krijgt, zorgt voor een lagere weerstand, waardoor verschillende ziektes kunnen ontstaan, zoals problemen in het verteringsstelsel, extreem afvallen, nierproblemen, maagzweren, enzovoort.  


Daarnaast kan het negeren of bestraffen van de communicatie van het paard leiden tot blessures. Een beginnende kreupelheid is voor ons nog niet zichtbaar, maar wel voelbaar voor het paard! Misschien wijst dat staartzwiepen of protesteren wel op een beginnende blessure... De kleinste signalenzien is belangrijk voor een mentaal én fysiek gezond paard.


Kortom: miscommunicatie zorgt voor problemen, zowel mentaal als fysiek. Goede communicatie is essentieel voor een gezond paard en het hoofdingrediënt voor een harmonieuze samenwerking. Vind jij het belangrijk dat je paard de training leuk vindt? Wil je graag dat hij staat te popelen om samen aan de slag te gaan? Dat je paard mentaal en fysiek ik balans komt en blijft? Dat trainen een feestje wordt voor jullie beiden? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Is jouw paard superbraaf? Kom erachter of hij ook blij is

Uiteindelijk geven alle paarden hun pure communicatie op. Sommige al na één keer een kleine straf, andere pas na heel veel grote straffen. De straf die het paard moet ondergaan, is pijnlijker of bedreigender dan zijn pijn of angst die hij uit door stil te staan, te bokken, zijn hoofd omhoog te doen, enzovoort. Communiceren voelt gevaarlijker dan gehoorzamen. Het paard stopt met communiceren en klapt dicht. In het ergste geval valt een paard zelfs flauw als hem een vraag wordt gesteld.


Veel bomproof paarden lijden eigenlijk aan learned helplessness, een soort depressie. Een paard heeft het communiceren dan volledig opgegeven en is onder andere sloom, passief, teruggetrokken, niet gemotiveerd, leert langzaam, speelt niet graag en is ongevoelig voor prikkels. Doodsbraaf, maar ongelukkig.


Dat een paard braaf is, wil dus nog niet zeggen dat hij mentaal en fysiek in orde is. Bovendien kunnen door straf weggetrainde gedragsproblemen op de achtergrond blijven sudderen en terugkomen. Het verschil tussen een braaf en een blij paard herkennen is dus ontzettend belangrijk als je een gelukkig, blij en gezond paard wil. Daarnaast helpt het te voorkomen dat oude gedragsproblemen terugkomen of dat blessures ontstaan.

Zo houd jij je paard blij én gezond!

Paarden blij en gezond trainen is maatwerk. Er zijn ontelbaar veel vragen die beantwoord moeten worden om tot gedragsverandering te komen. Ieder antwoord is een puzzelstukje waarmee je dichterbij een blij en gezond paard komt. 


Ook hoe jij bent en hoe je je voelt en gedraagt heeft grote invloed op het mentale en fysieke welzijn van je paard. Mede dankzij hun vluchtdiereninstinct zijn paarden meester in het voelen van spanning. Onzekerheid, angst, boosheid, frustratie, onduidelijkheid, het zijn gevoelens die je paard een gevoel van onduidelijkheid, dus onveiligheid geven. De drang om door middel van vluchten of vechten de afstand tot jou te vergroten, neemt toe. Lukt dit niet doordat hij wordt bestraft, dan sluit je paard zich uiteindelijk af en neemt de kans op learned helplesness toe


Tijdens een Hartenpaarden-training leer je te begrijpen wat je paard communiceert en daar goed op te reageren. Je leert te geven wat je paard nodig heeft om jouw doelen op een gezonde manier te bereiken. Je paard voelt zich veilig bij jou. Je merkt dat je echt sámenwerkt. Je voorkomt tal van problemen. Je creëert een duurzame, harmonieuze relatie en wordt samen één.

Mercedes en ik zijn veel meer een team en krijgen ook steeds meer lol in werken met elkaar. 

Loes en Mercedes

Iedere training  vanuit Hartenpaarden is succesvol afgerond

Ontdek hoe ook jij iedere training kan zorgen voor succes


Een aantal methoden uit mijn door de jaren heen gevulde schatkist

Clickertraining

Op een juiste manier werken met voerbeloning om positiviteit, duidelijkheid en rust te brengen

Liberty

Werken zonder fysiek contact om je paard  meer keuzevrijheid en ruimte te geven en toch een heldere communicatie behouden

Hersenwerk

De paardenhersenen positief stimuleren te onderzoeken. Voor ontspanning of om negatieve associaties te verhelpen

Natural horsemanship

Het paard benaderen vanuit de natuur van het paard voor heldere communicatie, wat leidt tot wederzijds begrip en vertrouwen

Targettraining

Een paard motiveren ergens naartoe te bewegen. Dit leidt tot een steeds zelfverzekerder, nieuwsgieriger paard

Rechtrichten

Het paard in fysieke balans brengen om blessures door training te voorkomen en te verhelpen

€ 700,-
€ 650,-

Trainingspakket

  • Loop je tegen gedragsproblemen aan bij je paard?
  • Wil je je paard op een vriendelijke en duurzame manier (laten) beleren?
  • Wil je dat jij en je paard met plezier kunnen samenwerken?
  • Ben je klaar om de uitdaging aan te gaan en je paard écht te leren kennen?


Dan is dit hét trainingspakket voor jou. In tien trainingen ontdek je samen met mij de belevingswereld van jouw paard en gaan we intensief aan de slag met het optimaliseren van jullie communicatie, het oplossen van problemen of het beleren van je paard.