'Probleemgedrag', het resultaat van miscommunicatie
'Probleemgedrag', het resultaat van miscommunicatie
Net als wij mensen communiceert je paard met de kleinste lichaamssignalen. Met deze signalen kan je paard onder andere aangeven dat hij zich onprettig voelt. Als wij dit over het hoofd zien, verkeerd interpreteren of bestraffen, ontstaat er miscommunicatie: je paard wordt bevestigd in zijn onprettige gevoel en wordt nóg duidelijker in zijn communicatie. Gedrag wordt steeds groter en groter, tot het probleemgedrag is. Echter, wij mensen zijn dus de oorzaak van dit probleemgedrag. Voor het paard is het bovendien geen probleem: hij doet alleen maar alles dat nodig is om een gevoel van veiligheid en rust te bereiken.
De stress die je paard van miscommunicatie krijgt, zorgt voor een lagere weerstand, waardoor verschillende ziektes kunnen ontstaan, zoals problemen in het verteringsstelsel, extreem afvallen, nierproblemen, maagzweren, enzovoort.
Daarnaast kan het negeren of bestraffen van de communicatie van het paard leiden tot blessures. Een beginnende kreupelheid is voor ons nog niet zichtbaar, maar wel voelbaar voor het paard! Misschien wijst dat staartzwiepen of protesteren wel op een beginnende blessure... De kleinste signalenzien is belangrijk voor een mentaal én fysiek gezond paard.
Kortom: miscommunicatie zorgt voor problemen, zowel mentaal als fysiek. Goede communicatie is essentieel voor een gezond paard en het hoofdingrediënt voor een harmonieuze samenwerking. Vind jij het belangrijk dat je paard de training leuk vindt? Wil je graag dat hij staat te popelen om samen aan de slag te gaan? Dat je paard mentaal en fysiek ik balans komt en blijft? Dat trainen een feestje wordt voor jullie beiden? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!